Novosti

PROBNA VOŽNJA

Ukoliko želite rezervirati probnu vožnju Ford modela u našoj ponudi obratite nam se putem online obrasca.

SERVIS

Ovlašteni serviseri Ford i Suzuki vozila.

Online narudžba

Ford Focus najprodavaniji automobil na svijetu!   (13.05.2014.)

Uskoro i električni Focus!

Ford Focus ostaje najprodavaniji automobil na svijetu u 2013. godini; u New Yorku predstavljen novi model sa četirima vratima i električni model

Ford Focus je najprodavanije vozilo na svijetu prema tek objavljenim podacima Polka o registraciji novih vozila za 2013. godinu.
Prodaja Focusa u svijetu dobiva zamah s Kinom s više od jedne na tri registracije i Europom s 29%.
Svjetski debi novog Focusa s četirima vratima i novim poboljšanim vanjskim izgledom, unutrašnjim dizajnom, pogonskim sustavom, tehnologijom, ovjesom i karoserijom.

Köln, Njemačka, 9. travnja 2014. – Prema Fordovoj analizi tek objavljenih Polkovih cjelogodišnjih podataka iz IHS Automotive o registraciji novih vozila, Ford Focus zadržao je naslov najprodavanijeg auta u svijetu za 2013. godinu. Ova je vijest došla baš za vrijeme pripreme debija novog Focusa sa četirima vratima sljedeći tjedan na međunarodnom auto showu New York 2014.

Broj registracija Focusa porastao je za 8,1% s 1 097 618 automobila prodanih u svijetu tijekom 2013. godine u usporedbi s njih 1 014 965 u 2012. godini, uključujući 317 110 registracija u Europi prošle godine - 29% ukupnog broja registracija. Prema Polkovim podacima, Kina je sada odgovorna za više od jednog od svakog trećeg Focusa prodanog u svijetu.

"Izvanredno je vidjeti da Focus opet vodi u ovoj industriji kao najprodavanije vozilo na svijetu", rekao je Jim Farley, izvršni dopredsjednik Fordovog marketinškog, prodajnog i servisnog odjela unutar tvrtke Ford Motor i Lincoln. "S ovim smo novim autom opet podigli ljestvicu i time dokazali Fordovu predanost stalnom unapređivanju uvođenjem bolje tehnologije za vozače te dotjeraniji i moderniji vanjski izgled cijele Focusove obitelji."

Novi Focus ima sofisticiraniji izgled s promijenjenim dizajnom haube, maske hladnjaka i prednjih farova, novim stražnjim svjetlima i promijenjenim dizajnom gepeka. Unutrašnje boje i materijali imaju čišći, moderniji izgled s kromiranim detaljima, novim sustavom podešavanja sjedala i novim tehnologijama uključujući dostupan grijani volan. Nova centralna konzola s podesivim držačima čaša povećava kapacitet skladištenja.

U novom je Focusu Ford poboljšanim rukovanjem i upravljanjem povećao modelovu poznatu DNK užitka vožnje za jednu razinu. Fordovi inženjeri stvorili su stabilniji i reaktivniji osjećaj povezanosti s cestom povećanjem strukturalne čvrstoće sprijeda, poboljšanom geometrijom ovjesa, povećanjem bočne čvrstoće spona ovjesa bitnih za upravljanje, podešavanjem amortizera i ugradnjom novog programa elektronske stabilnosti. Poboljšan je i električni asistent za upravljanje kako bi vozači imali još veći osjećaj poveznosti s cestom.

Ford je poboljšao svoj "Active City Stop" sustav za izbjegavanje sudara, koji unaprijed priprema kočnice i, ako vozač ne reagira, smanjuje snagu motora i automatski koči kako bi se smanjila jačina sudara. Sustav je poboljšan tako što sada radi pri brzinama do 50 km/h dok je u sadašnjoj verziji ta brzina do 30 km/h.

Ford uvodi u Europu i sustav "Pre-Collision Assist" koji radi slično kao "Active City Stop", ali s puno većim rasponom detekcije vozila kako bi upozorenjima i po potrebi kočenjem pomogao vozaču pri većim brzinama kakve su primjerice na autocesti.

Trenutačna tehnologija "Adaptive Cruise Control" omogućuje vozačima Focusa održavanje postavljene udaljenosti od vozila ispred čak i kada se ono kreće sporije od brzine vožnje. Za prilike kada "Adaptive Cruise Control" nije aktivan, Ford sada prvi put u Europu uvodi novi sustav "Distance Alert and Indication" koji omogućuje vozačima da odrede udaljenost koju žele održavati iza vozila.
Novi paket tehnologije bazirane na senzorima za pomoć vozaču donosi novu razinu pogodnosti za Focusove klijente, uključujući sustav "Cross Traffic Alert" koji upozorava vozače prilikom izlaska s parkirališta unatrag na vozila koja se približavaju; "Perpendicular Parking", nova tehnologija za parkiranje bez ruku koja je nadograđena na sustav "Active Park Assist" iz sadašnjeg Focusa i pomaže vozačima prilikom vožnje unatrag između i paralelno s drugim automobilima; te sustav "Park-Out Assist" koji pomaže vozačima u izbjegavanju prepreka prilikom paralelnog izlaska s parkirnog mjesta.
Focus će biti prvi europski Ford koji nudi sustav povezivanja SYNC 2 glasovnom aktivacijom unutar auta koji omogućuje lakši pristup audio sustavu, navigaciji, kontroli temperature i kompatibilnim mobilnim telefonima. Pritiskom gumba za glasovnu kontrolu i riječima "Gladan sam" izbacit će se popis lokalnih restorana te upute kako doći do njih.

Novi Focus također će prvi put biti opremljen Fordovom MyKey tehnologijom. MyKey omogućuje obično mlađim vlasnicima programiranje ključa koji ograničava maksimalnu brzinu, smanjuje maksimalnu jačinu zvuka audio sustava, a može ga i potpuno onemogućiti ako vozač i putnici nisu zavezani.
Poboljšani sustav "Adaptive Front Lighting" prilagođava zrake novih Bi-Xenon HID prednjih farova cesti. Sustav procjenjuje svjetlost oko vozila kao i objekte na cesti ispred te zatim prilagođava kut i jačinu farova jednoj od sedam postavki ovisno o brzini vozila, kutu upravljanja i udaljenosti od objekta ispred.
Uz uvođenje niza stilskih i tehnoloških napredaka, novi Focus ponudit će nevjerojatno učinkovit 1,0 litarski EcoBoost motor - međunarodni motor godine za 2012. i 2013. godinu - s prijenosom u šest brzina i još manjom potrošnjom goriva od prethodnog modela.

"Novi Focus nudi niz novih karakteristika i najsuvremeniju tehnologiju, ali je istovremeno ova najnovija verzija profinjenija i pojednostavljena", rekao je Sherif Marakby, direktor dizajna u Ford of Europe. "Sofisticiran novi dizajn dao je Focusu svjež i moderan unutrašnji i vanjski izgled, ali duša Focusa leži u osjećaju užitka vožnje koji se dobiva za volanom i s time nismo pristajali na kompromis. Dapače, poboljšali smo ga."

Debi novog Focusa s četirima vratima i Focusa Electric u New Yorku dolazi nakon debija Focusa s tri i pet vrata i karavana na auto showu u Ženevi u ožujku. Nova verzija Focusa ST bit će predstavljena kasnije ove godine.

Ford izrađuje Focus u osam tvornica na četiri kontinenta. Postrojenja u Njemačkoj, Sjedinjem Američkim Državama, Rusiji, Kini, Vijetnamu, Tajlandu, Tajvanu i Argentini zajedno imaju kapacitet izrade više od 1,5 milijuna Focusa godišnje pri brzini većoj od 2 automobila u sekundi. Od lansiranja Focusa na tržište 1998. godine, najprodavaniji auto na svijetu dvije godine zaredom prodan je u više od 12 milijuna primjeraka.

Polkovi podaci također potvrđuju da je Ford Fiesta zauzela prvo mjesto kao najprodavaniji subkompaktni automobil u svijetu, sa 735 299 registracija u 2013. godini. Broj registracija Fordovih malih automobila - Fieste i Focusa - zajedno je iznosio 1 832 917 prošle godine, što je povećanje od 4,3% u odnosu na 2012. godinu.

Bookmark & Share

Arhiva novosti

- Četiri razloga za kupnju   (26.06.2020.)

- Nova nagrada za 1.0 Ecoboost motor   (27.06.2017.)

- Fordova posvećenost smanjenju emisije ispušnih plinova   (13.11.2015.)

- Novi Ford Mondeo   (02.10.2015.)

- Fordov malen, ali snažan 1,0-litreni EcoBoost osvojio je nagradu International Engine of the Year po, dosad nezabilježeni, treći put zaredom   (16.05.2015.)

<< 123 >>